Bursa'daki depremler neyi işaret ediyor? Uzmanlardan uyarı geldi: Tehlikeli bir yer

​Bursa depremi neyin işaret ediyor? Uzmanlardan uyarı geldi: Tehlikeli bir yer
​Bursa depremi neyin işaret ediyor? Uzmanlardan uyarı geldi: Tehlikeli bir yer

Bursa'nın Gemlik ilçesinde bugün 4.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Aynı noktada dün 4.2 ve 3.9 büyüklüğünde iki deprem daha gerçekleşmişti. Depremler İstanbul, Kocaeli, Yalova ve çevre illerden hissedildi. Depremlerin ardından uzmanlar neler söyledi? Prof. Dr. Naci Görür "Tehlikeli bir yer. Yerleşim itibariyle itina gerektiriyor. Er veya geç olabilecek büyük bir deprem ciddi zarar verebilir." açıklamasında bulundu. İşte detaylar...

Bursa'nın Gemlik ilçesinde bir gün arayla meydana gelen 3.9, 4.2 ve 4.3 büyüklüğündeki depremlerin ardından uzman isimler bölgedeki tehlikeye dikkat çekti.

Prof. Dr. Naci Görür, depreme ilişkin olarak, sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu:

  • "Şahinyurdu-Gemlik/Bursa’da yine 4,4 deprem. Bu deprem Gemlik Fayı üzerinde. KAF’ın güney kolu üzerinde. Kuzey kolda enerji birikimi fazla olduğu için burası da etkileniyor. Tehlikeli bir yer. Yerleşim itibariyle itina gerektiriyor. Er veya geç olabilecek büyük bir deprem ciddi zarar verebilir. DEPREM DİRENÇLİ GEMLİK üzerinde ciddiyetle durulmalıdır."

Üşümezsoy: İstanbul'da büyük deprem korkusu yok

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Bursa depremiyle ilgili değerlendirmelerini Ekol TV'de paylaştı. Üşümezsoy, Bursa Gemlik’te dün ve bugün olan depremler sonrasında yaptığı açıklamada, İstanbul için deprem tehlikesi olmadığını ve Gemlik’te yaşanan depremlerin Nisan ayında İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin artçıları olduğunu ifade etti.

Üşümüzsoy, daha önce de birçok kez vurguladığı gibi İstanbul için beklenen büyük depremin olmayacağını ve Nisan ayında Silivri açıklarında yaşanan 6.2 büyüklüğünde depremle enerjinin büyük kısmının açığa çıktığını söyledi.

Ünlü deprem uzmanı dün ve bugün Gemlik’te yaşanan depremler için ise “İstanbul’daki 6,2 büyüklüğündeki depremlerin artçıları” ifadelerini kullandı.

"Büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Taymaz, depremlerin Marmara'daki büyük faylarla birleşme, bütünleşme durumuna göre büyük deprem üretme potansiyeline sahip olan tehlikeli bir bölgede yer aldığını söyledi.

Kuzey Anadolu Fay zonuna değinen Prof. Dr. Taymaz, "Adapazarı-Mudurnu Vadisi'nden itibaren çatallanarak Gemlik Körfezi'nden itibaren Marmara Denizi güney koluna ulaşıyor. Aslında Gemlik en tehlikeli yerleşim birimlerinden biri. İçinden boydan boya aktif fay geçiyor. Kuzey Anadolu Fayı'nın kollarından bir tanesi ama ikincil önemde bir fay kolu. Bu kırık zonu yıllık yaklaşık 8-10 milimetre stres biriktiriyor ve bu tür küçük depremler oluşuyor." dedi.

"Deprem riski yükseldi"

1 Temmuz 2025 Salı günü peş peşe meydana gelen depremlerin ardından Prof. Dr. Osman Bektaş, TGRT Haber'e açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Bektaş yaptığı açıklamalarda Bursa ve çevresi için deprem riskinin yükseldiğini belirtti.

Bursa-Çanakkale arasında dikkat çekerek, deprem tehlikesinin arttığını ifade etti. Konuyla ilgili Prof. Dr. Bektaş'ın açıklamasının tamamı ise şöyle:

"KAF'ın Güney Kolunda, Gemlik Körfezinde, dolaysıyla Bursanın deprem tehlikesi neden arttı?

1939 Erzincan depremi batıya göçederek KAF'ın Güney Kolunda, Mudurnu Vadisinde, 1957-1967 M >7 depremleriyle Gemlik Körfezine stres transferi yapmıştır.

KAF'ın Kuzey Kolunda 1999 İzmit ve Düzce M>7 depremleri Güney Kola stres transferi yaparak Gemlik Körfezi faylarında stres artışına neden olmuştur

Sonuç: Yukarıdaki iki temel deprem parametresi KAF'ın Güney Kolunda, Bursa-Çanakkale hattında, deprem tehlikesini artırmıştır."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
OSZAR »